Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
147. Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Överläkare Katrin Skogberg Wirén förklarar.
0:00
-49:55

147. Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Överläkare Katrin Skogberg Wirén förklarar.

Ena stunden deprimerad och andra stunden manisk. Är det så det svänger och hur fort går det egentligen? Eller går det att leva ett alldeles vanligt liv med bipolär sjukdom?

veckans avsnitt av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” gästas vi av Katrin Skogberg Wirén, överläkare och ordförande i Svenska sällskapet för bipolär sjukdom. Tillsammans med regissören Henrik Wahlström, som för några år sedan själv diagnostiserades med sjukdomen, har hon skrivit boken “Uppochner - en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom”.

“Sjukdomen bipolaritet är en affektiv sjukdom”, berättar Skogberg Wirén. “Det innebär att man får en förändring i sitt stämningsläge”, fortsätter hon.

Sjukdomen har ofta en ganska tydlig debut och kommer sedan i skov, avgränsade perioder med en tydlig början och ett slut. “Man ser ofta en kraftig uppvarvning, en hög stämning, det finns inga problem och man varken äter eller sover. Självkänslan är otroligt stark!”, berättar Skogberg Wirén.

“Det finns två typer, hypomani och mani. Hypomani är den mildare graden, då fungerar man fortfarande i samhället även om folk i ens omgivning kan reagera på att det går undan” förklarar Skogberg Wirén. “Mani däremot då har man passerat alla gränser och tappat verklighetsförankringen, man ser bara möjligheter, hoppar på galna projekt och utsätter sig för orimliga risker” fortsätter hon.

Ungefär 60 procent av dem som diagnostiseras med bipolär sjukdom har ärftliga band till sjukdomen i släkten. Men exakt varför vissa drabbas är ännu inte klarlagt.

Vissa föds med en genuppsättning som innehåller en sårbarhet för att utveckla just den här sjukdomen och den kan sedan utlösas av en rad olika händelser. Stress kan vara en sådan, men både i negativ och positiv bemärkelse. Roliga händelser i livet likväl som negativa kan påverka.“Det finns ingen möjlighet för individen själv att påverka det här”, säger Katrin Skogberg Wirén med eftertryck.

“Jag skulle vilja skriva ut hund på recept”. Katrin Skogberg Wirén om vikten av regelbundenhet i livet för den som lever med bipolär sjukdom.

Går det då att medicinera sjukdomen och leva ett fullvärdig liv?

“Absolut! Medicinering är basen i att leva med bipolär sjukdom, den stabiliserar på en biologisk nivå”, berättar Skogberg Wirén. “Den kapar toppar och dalar, inte så att man kapar känslor och känner sig alldeles grå, men om dalarna är helt nattsvarta då är det ganska skönt om medicineringen tar udden av det”, fortsätter hon. 

För den som lever med bipolär sjukdom är det viktigt att lära sig tolka tidiga tecken på att ett skov är på väg. Det kan vara förändrade sömnmönster, att man har svårt att bestämma sig för vad man ska köpa i affären eller att man plötsligt tar trapporna springandes istället för att gå. 

I avsnittet hör också Katrin bland annat tala om:

  • vad man kan göra som närstående för att underlätta

  • hur viktigt det är med regelbundenhet i livet

  • varför hon skulle vilja skriva ut hund på recept

Bokrekommendationer

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!